Stichting Laurens en Politie, zijn onafscheidelijk…….

Laurens onderzoekt incident met taser

De Rotterdamse zorginstelling Laurens heeft een extern bureau ingeschakeld om onderzoek te doen naar het incident waarbij een 73-jarige bewoner met dementie afgelopen weekeinde door de politie werd getaserd. Ook is er melding gedaan bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd.

Medewerkers besloten zaterdag de hulp van de politie in te roepen toen een van de bewoners zo agressief werd, dat hij gevaarlijk werd voor zichzelf, medebewoners en medewerkers. Ondanks ‘diverse maatregelen’ slaagden zij er niet in de man weer rustig te krijgen.

“Wij proberen altijd het gedrag van onze bewoners met dementie te begrijpen, te begeleiden en escalaties te voorkomen”

Verklaring Laurens.

,,We betreuren deze situatie zeer”, stelt Laurens in een verklaring. ,,Hoe moeilijk soms ook, wij proberen altijd het gedrag van onze bewoners met dementie te begrijpen, te begeleiden en escalaties te voorkomen.”

Politiechef Frank Paauw stelt in een reactie dat de politie ‘natuurlijk eigenlijk niet in dit soort instelling moet hoeven optreden‘. Volgens de beschrijving van de politie ging de agent omzichtig te werk toen hij de taser gebruikte. Hij waarschuwde zijn collega’s, zodat zij de man op konden vangen toen hij door de stroomstoot enkele seconden de controle over zijn spieren verloor. Daarna werd hij geboeid. Een aanwezige arts en het ambulancepersoneel onderzochten de bewoner, die niet naar het ziekenhuis hoefde. De familie is ingelicht en er volgen meer gesprekken met Laurens en de politie.

Er was eerder veel discussie over het gebruik van de taser bij psychiatrische patiënt in de Bavokliniek in Capelle aan den IJssel. De 27-jarige man was agressief en in een isoleercel geplaatst om medicatie te krijgen. Het personeel kreeg hem niet onder controle en schakelde de politie in, die naar de taser greep.

Eerder debat

Hierna volgde een debat waarbij een meerderheid van de Tweede Kamer stelde dat de politie de tasers niet in psychiatrische instellingen mag gebruiken. De agent wist niet dat ook de gesloten afdelingen van verpleeghuizen hier onder vallen, omdat bewoners hier gedwongen zijn opgenomen omdat zij niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen.

Paauw zei eerder over het incident bij de Bavo: ,, Als de klinieken het niet aankunnen, wordt de hulp van de politie ingeroepen. Ons wordt dan verweten dat we de taser gebruiken om iemand onder controle te brengen. Zorg dat wij niet bij de patiënt in de buurt hoeven te komen, denk ik dan.”

(bron)